Bilinçli yaşamak nedir? Bilinçli olmadığımızda ne olur? Bilinçli yaşamanın engelleri nelerdir? Hayatın kalitesini arttırmak istiyorsak önce bu sorulara cevap bulmalıyız.
Doğduğumuz andan itibaren sanki bir kameraman yaşadığımız her şeyi kaydederken, bu aynı zamanda kişisel tarihimizi de oluşturuyor. Yaşadığımız her şey bir deneyimken bu deneyimlerin etkisi altında kalmak veya ezilmek bugünümüzü etkiler.
Yani geçmişin olumsuzluklarından geleceğin korkularından arınamazsak ‘an’ da yaşayamayız. Oysa bilinç ‘an’ dadır.Yani nefes aldığımız ‘an’gerçektir diğerleri bir kayıttır.
Örneğin gözü kulağı açık bedenimiz bulunduğumuz yerde ama aklımız başka bir yerdeyse bilinçli zihin ya geçmiş ya da gelecek kayıtlarda dolaşıyor demektir. Bilinçli zihni ‘an’da tutmak bir disiplin işidir.
Geçmişin tuzaklarından, geleceğin varsayımlarından kurtulduğumuz an hayatı bilinçli yaşamaya başlarız. İşte o zaman zihnimiz ‘şimdi’yi yaşar.
Bilinçli yaşamaya engel olan nedenler; aynı zamanda bilinçli zihni yani aklımızı kötü kullandığımız yerlerdir.
Çok bilip de uygulayamıyorsak,
Zihnimiz sürekli düşünce üretiyorsa ve çok konuşuyorsa,
‘Ama, keşke’ gibi sözcüklerle bizi sabote ediyorsa,
‘Yapamam, beceremem’ korkularıyla bugün ve geleceğe engel koyuyorsa,
Geçmişin öğrenilmiş çaresizliklerine çok takılıyorsa,
Neyi niçin yaptığımızı bilmeden, bilinçli olmadan yaşamak demek bilinçaltı programına göre ezbere yaşamak demektir. Bilinçaltı programı yani alışkanlıklar bize fayda getirerek hizmet etse bile bilinçli yaşamak için ‘FARKINDALIK’ çok önemlidir.
Bilinçli ve farkındalıkla yaşamak içinse kişinin kendisini çok iyi tanıması ve çözüm odaklı olması gerekir.
Bence son derece müthiş güçlü bir zihnimiz varken onu etkili kullanamadığımızda sorunlar başlıyor. Kişinin kendisini iyi tanıyıp, zihnini etkili kullanırsa hayatın kalitesi artar. Çünkü küçücük bir düşünce kalıbı bile insanın hayatını etkiler. Örneğin ‘ben çok şansızım’ inancı bilinçaltında programlanmışsa ve kişi buna iyice inanmışsa, şans kapıyı çalmaz.
Zihnini kontrol etmeyi öğrenen kişi hayatını da kontrol etmeyi öğrenir. Bilinçaltı kayıtları bugünkü hayatı olumsuz etkiliyorsa, bu kayıtları dönüştürmek gerekir. Ve kişi bütün bunların farkındaysa zaten hayatı mutlu yaşamayı öğrenmiştir.
Bir de bunların yanında karakteristik özelliklerini de biliyorsa, güçlü ve zayıf yönlerinin farkındaysa kendiyle barışık olmaya başlamıştır.
Kişisel gelişim, her noktada bilinçli ve farkındalıkla kendini gerçekleştirmek demektir.
Kişisel gelişim bilinçli ve olumlu yönde ise; ruhsal, zihinsel, bedensel denge ile her daim huzurlu, sağlıklı, mutlu yaşamak kolaylaşır.
Hayat amacımız ne olursa olsun, kendini gerçekleştirmek ve bilinçli yaşamak varoluşun temelidir.
Semra Kozanlı