Sınav; hedeflerine ulaşmak için, sadece bir araçtır. Bu sınava bir son olarak bakmamak, korkuyu, heyecanı abartmamak gerekir.
Çekim yasası gereği ne düşünürsek onu yaşadığımızı biliyoruz. Düşünce gücü ile başarıyı arttırmak mümkün.
STRES VE KAYGIDAN KURTULMA TEKNİKLERİ
Nefes egzersizleri hem zihinsel, hem de bedensel olarak dinlenmeni sağlar.
Önce ben ya başaramazsam diye kaygılıyım’ cümlesini söylediğinde derecesine bak. 10 üzerinden kaç kaygılısın?
Bu dereceyi düşürene kadar önce EFT NOKTALARINA küçük küçük vuruşlarla kaygılı hücrelerini uyar.
Sonra Kısa nefes al, uzun uzun ver. Sanki bir balonun havasını boşaltıyormuş gibi içindeki olumsuz
duyguları nefesle boşaltı Sonra da nefes al ver.
EFT noktaları; kaşın başı, sonu, gözaltı, burun altı çukuru, Çene çukuru, meme ucunun üstü altı ve koltukaltı, el parmaklarının tırnak kenarı. Her bir parmağın tırnak kenarına 6-7 kez dokunduktan sonra elin üstüne dokun.
ZİHNİ RAHATLATMAK İÇİN NEFES TEKNİĞİ
Önce akciğerlerinizdeki havayı boşalt; derin sessiz ve yavaş bir soluk alıp 3-5 saniye havayı içinde tut ve yavaşça dışarı ver.
Nefesine odaklanıp, düşüncelerden arın ve rahatla. Nefesin, bedende dolaşımını izle. Her nefes alışta olumlu düşünceyi içine çek ve nefes verirken olumsuz düşünceleri bırak.
FİLM TEKNİĞİ İLE BEYNİNİ PROGRAMLA
Sınava kadar olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulup neyi yaşamak istiyorsan, hedefini iyice beynine yerleştir. Sınavın çok iyi geçtiğini, sınav sonrasında iyi olduğunu, istediğin sonuçları aldığını ve istediğin bölümü kazandığını anlatan bir film yarat.
Film kaydını önce tasarla, sonra yaşıyormuş gibi filmin içine gir. Sonra da sanki film gerçek olmuş ve gelecekten izliyormuş gibi izle.
Şimdiye kadar yaşadığın en iyi sınavı hatırla. Geçmişte bunu yapabilen sen tekrar yapabilir. O başarılı ruh halini ve sınav stratejisini, sanki beynindeki bilgisayardan kopyalayıp yapıştırma yapar gibi, YGS sınavına uygula.
Başarmak istiyorsan olumluya odaklanman gerekir.
Sınava kadar günde sadece 20 dakika nefes egzersizi ve meditasyonla stres düzeyini azaltabilir, beynini düşünce gücüyle programlayabilirsin Ve iyice rahatladıktan sonra sınavda çok başarılı olduğunu, bütün soruları doğru cevapladığını hayal et. Bu sınav bugüne kadar yaşadığın en iyi sınav süreciymiş gibi beynini iyice ikna et.
Sınav yaklaştıkça uyku düzenini yerleştir, motivasyonu yüksek tut.
ANNE BABALARA ÖNERİLERİM;
Sınav öncesi öğrenciye ‘sınavdan korkma’ gibi tavsiyeler öğrencini bilinçaltına olumsuz yükleme yapar. Anne babaların önerileri çoğu zaman kaygıyı artırabiliyor.
En iyisi sınav hakkında yorum yapmamak, konuşmamaktır. Ayrıca anne babanın sınav hakkında korkuları varsa onlar da bu korkularından arınmalılar. Çünkü negatif enerji çocukları da etkiler.
Semra Kozanlı
Bursa Söylem Gazetesi